Iyse 476323597

MES4SME

Vlaio Industrie 4.0 Proeftuin

Manufacturing Execution Systemen voor kleine en middelgrote ondernemingen

Iyse 714325747

Nood aan productiesoftware die dezelfde flexibiliteit heeft als uw productieomgeving?

Modulaire, schaalbare en flexibele productiesoftware modules maken het voor kmo’s makkelijker dan ooit om aan te knopen met industrie 4.0. Maar hoe begin je aan zo’n traject? Via deze proeftuin!

Waarover gaat het?

Een Manufacturing Execution System (MES) is productiesoftware om de efficiëntie en transparantie van een productieproces te optimaliseren. Omdat MES-projecten vroeger vaak te generiek, duur en onvoldoende flexibel waren, lieten veel bedrijven de MES 3.0-trein aan zich voorbij gaan. En dat is jammer, want om competitief te blijven, hebben bedrijven nood aan betrouwbare, flexibele en schaalbare productiesoftware.

Kant-en-klare en betaalbare tools met genoeg dataopslag en rekencapaciteit zijn momenteel beschikbaar en bieden bedrijven de mogelijkheid om snel, pijnloos én voordelig de sprong te maken naar de vierde industriële revolutie. Deze proeftuin informeert, adviseert en begeleidt kmo’s bij hun MES 4.0-traject.

Waarom is dit interessant voor jou?

We richten ons tot alle kmo-productiebedrijven die een MES willen invoeren, maar mede door enkele specifieke eisen (grote productvariatie, kleine aantallen, grote flexibiliteit) onvoldoende zicht hebben op de mogelijkheden ervan en/of er niet in slagen om dit kostenefficiënt en laagdrempelig te doen”, vertelt Johannes Cottyn, professor aan de vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp van de UGent en projectleider van deze proeftuin.

Wij bieden kmo’s een overzicht van beschikbare MES 4.0-technologie en helpen hen bij het inschatten van de kosten en baten. Verder werken we een objectieve en gestructureerde methodologie uit voor een functievereistenstudie en kosten-batenanalyse, die hen in staat stelt om hun MES-traject sneller en goedkoper af te leggen.

Wat is het aanbod?

De proeftuin bestaat uit een demonstratie- en een experimenteeromgeving. De Optics pilootlijn van B-Phot in Gooik illustreert een reëel MES 4.0-project van a tot z. In de experimenteeromgeving in Kortrijk kan je zelf aan de slag met een breed gamma MES 4.0-componenten.

Daarnaast organiseren we op beide locaties events, workshops en demonstraties”, zegt Johannes Cottyn. “In ons labo in Kortrijk willen we ook een zestal experimenteersessies in de vorm van hackathons houden rond bepaalde thema’s, toegepast op concrete bedrijfscases.

Noteer maandag 9 december 2019 alvast met stip in jouw agenda, want dan organiseert deze proeftuin haar eerste grote event, een kick-off discussieforum voor aanbieders en eindgebruikers van MES software componenten. Hierop worden heel wat industriële cases besproken en gedemonstreerd, een ideaal moment dus voor wie met vragen of uitdagingen zit. Registreer via onderstaande link.

Discussieforum 9 december 2019

Wat zijn de eerstkomende events?

09/12/2019Kick-off discussieforum@EXIT 5 – Renson WaregemMeer info

Technologiepartner worden?

Vraag naar de voorwaarden om technologiepartner te worden van dit proeftuin project. De interactie met jouw software oplossing in de demonstratie- en experimenteeromgeving genereert nuttige feedback om dit product te verbeteren en zo jouw concurrentiepositie te verstevigen. Daarnaast is dit ook een ideale gelegenheid om jouw producten en/of diensten extra in de kijker te plaatsen via onze website, een lezing op één van onze workshops en een info booth op onze events. Onderaan deze pagina kan je een overzicht terugvinden van alle technologiepartners.