Smart Industry Control Concept
Smart Industry Control Concept

EvenementGegevens van machine en werkplek eenvoudig en efficiënt capteren en koppelen aan een MES systeem

 

vlaiougentfmbphotvokaagoria
wo. 14 sep. 9u30 16u30
7 uren
350,00 €
25 plaatsen
Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven3001Leuven

Doelstelling

Een Manufacturing Execution System (MES) is productie ondersteunende software om de efficiëntie en transparantie van een productieproces te optimaliseren. Typische functionaliteiten die hiertoe behoren zijn: scheduling, tracking & tracing, productie rapportering, digitale werkinstructies, knowledge management, materiaal- en taakregistraties, automatische datacollectie, enz.

Er bestaan productieomgevingen waarin machines draaien die verouderd zijn en die, hoewel nog niet op het eind van hun levensduur zijn, niet de technische capaciteiten hebben die te verwachten is van een moderne state-of-the-art industrie 4.0 omgeving. Concreet zijn deze machines niet uitgerust met de nodige sensoren om data te capteren en beschikken deze niet over de vereiste interfaces voor connectiviteit en digitalisering. Daarnaast zijn er productieomgevingen waar wel moderne en industrie 4.0 ready productiemachines bestaan, maar waarvan de gegevens niet worden gecapteerd of worden gecommuniceerd met andere systemen in de productie-omgevingen, omwille van het gebrek aan de nodige kennis om de dit te configureren of het ontbreken van de nodige software componenten om deze data gestructureerd te capteren. Verder bestaan er ook werkcellen waar menselijke handelingen niet of onvoldoende worden gecapteerd. De data uit zowel productiemachines als menselijke werkcellen is echter wel nuttig en soms zelfs vereist voor externe systemen die functionaliteiten aanbieden zoals planning, traceability, dashboarding, rapportering, onderhoud, etc.

In geval van een verouderde productiemachine is het aanschaffen van een nieuw generatie machine die wel aan de technische verwachtingen voldoet,soms een brug te ver, zoveel financieel als operationeel. Immers, de machine is onderdeel van een productieproces dat constant moet blijven draaien. Het koppelen van externe IIOT-ready sensoren rondom de machine en het introduceren van de nodige software componenten, kan een mogelijke tussenoplossing zijn. Deze IIOT-ready sensoren en apparaten dienen gegevens te capteren die niet worden gegenereerd of aangeleverd door de machine(e.g. start/stop tijden, trillingen, temperatuur, druk, etc.). Verder is er naast het capteren van deze data ook nood aan een gestandaardiseerde, open en cloud-ready data-architectuur voor het verzamelen van deze metrieken en de opslag van deze gegevens in een geschikte database (e.g. Historian), diede nodige functionaliteiten heeft om ook moderne productiemachines eenvoudig te koppelen.

De bedoeling van deze workshop is om een aantal technische oplossingen en use cases voor te stellen, waarbij zowel verouderde als moderne machines,alsook menselijke werkcellen kunnen worden gekoppeld door middel van IIOT hard- en softwarecomponenten die het mogelijk maken om data te capteren en te communiceren met een gestandaardiseerd en gestructureerd opslagsysteem. Verder is het de bedoeling dat de vendors en integratorenhulp aanbieden aan de eindklanten bij het selecteren van geschikte oplossingen en ondersteuning bij de implementatie ervan.

Doelgroep

We richten ons tot alle (kmo-)productiebedrijven uit allerhande sectoren die de aankoop van productie ondersteunende software overwegen maar onvoldoende zicht hebben op de mogelijkheden ervan en op een goede werkwijze om een passende oplossing te selecteren.

Functieprofielen: C-levels, bestuurders, productiemanagers, operations managers en IT managers.

Praktische informatie

datumDonderdag 30 Juni 2022
duur9h30-16h30
locatieFlander Make Leuven
Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven
kostprijs€350 / €300 (korting leden Agoria-Voka) (excl. BTW)
taalNederlands
infomes4sme@ugent.be

Programma (meer details binnenkort beschikbaar)

Nog nader te bepalen. Structuur en timing is afhankelijk van het aantal bedrijven die een voorstelling willen geven.

TimeSpeakerTopic
9:30 – 9:45Jan VandaelWelkom + MES4SME intro
9:45 – 10:15tbd
10:15 – 10:45tbd
10:45 – 11:15tbd
11:15 – 11:45tbd
11:45 – 12:15tbd
12:15 – 12:45Lunch
12:45 – 13:15tbd
13:15 – 13:45tbd
13:45 – 14:15tbd
14:15 – 14:45tbd
14:45 – 15:15tbd
15:15 – 15:45tbd
15:45 – 16:15tbd
16:15 – 16:30Jan VandaelOutro/networking

 

Inschrijven

  • Om het event voldoende toe te spitsen op uw noden is het voor ons interessant om te weten waar u naar op zoek bent. Beschrijf hier kort jullie case(s).