Smart Industry Control Concept
Smart Industry Control Concept

EvenementGegevens van machine en werkplek eenvoudig en efficiënt capteren en koppelen aan een MES systeem

 

vlaiougentfmbphotvokaagoria
wo. 23 nov. 9u30 16u30
7 uren
50,00 €
25 plaatsen
Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven3001Leuven

Doelstelling

Een Manufacturing Execution System (MES) is productie ondersteunende software om de efficiëntie en transparantie van een productieproces te optimaliseren. Typische functionaliteiten die hiertoe behoren zijn: scheduling, tracking & tracing, productie rapportering, digitale werkinstructies, knowledge management, materiaal- en taakregistraties, automatische datacollectie, enz.

In veel productieomgevingen draaien machines die verouderd zijn en die, hoewel nog niet op het eind van hun levensduur zijn, niet de technische capaciteiten hebben die te verwachten zijn van een moderne state-of-the-art industrie 4.0 omgeving. Concreet zijn deze machines niet uitgerust met de nodige sensoren om data te capteren en beschikken deze niet over de vereiste interfaces voor connectiviteit en digitalisering. Daarnaast zijn er productieomgevingen waar wel moderne en industrie 4.0 ready productiemachines staan, maar waarvan de gegevens niet worden gecapteerd of worden gecommuniceerd met andere systemen in de productie-omgevingen, omwille van het gebrek aan de nodige kennis om dit te configureren of het ontbreken van de nodige software componenten om deze data gestructureerd te capteren. Verder zijn er ook werkcellen waar menselijke handelingen niet of onvoldoende worden gecapteerd. De data uit zowel productiemachines als werkcellen met operatoren is echter wel nuttig en soms zelfs vereist voor externe systemen die functionaliteiten aanbieden zoals planning, traceability, dashboarding, rapportering, onderhoud, etc.

In geval van een verouderde productiemachine is het aanschaffen van een nieuw generatie machine die wel aan de technische verwachtingen voldoet soms een brug te ver zowel financieel als operationeel. Immers, de machine is onderdeel van een productieproces dat constant moet blijven draaien. Het koppelen van externe IIOT-ready sensoren rondom de machine en het introduceren van de nodige software componenten, kan een mogelijke tussenoplossing zijn. Deze IIOT-ready sensoren en apparaten dienen gegevens te capteren die niet worden gegenereerd of aangeleverd door de machine (bijv. start/stop tijden, trillingen, temperatuur, druk, etc.). Verder is er naast het capteren van deze data ook nood aan een gestandaardiseerde, open en cloud-ready data-architectuur voor het verzamelen van deze metrieken en de opslag van deze gegevens in een geschikte database (bijv. Historian), die de nodige functionaliteiten heeft om ook moderne productiemachines eenvoudig te koppelen.

De bedoeling van deze workshop is om een aantal technische oplossingen en use cases voor te stellen, waarbij zowel verouderde als moderne machines, alsook werkcellen met operatoren kunnen worden gekoppeld door middel van IIOT hard- en softwarecomponenten die het mogelijk maken om data te capteren en te communiceren met een gestandaardiseerd en gestructureerd opslagsysteem. Verder is het de bedoeling dat de verkopers en integratoren hulp aanbieden aan de eindklanten bij het selecteren van geschikte oplossingen en ondersteuning bij de implementatie ervan.

Doelgroep

We richten ons tot alle (kmo-)productiebedrijven uit allerhande sectoren die de aankoop van productie ondersteunende software overwegen en inzicht willen verwerven in de mogelijkheden ervan en aan de hand van de juiste criteria een passende oplossing willen kiezen.

Functieprofielen: C-levels, bestuurders, productiemanagers, operations managers en IT managers.

Praktische informatie

datumWoensdag 23 November 2022
duur9h30-16h30
locatieFlanders Make Leuven
Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven
kostprijs€50 (excl. BTW)
taalNederlands
infomes4sme@ugent.be

Programma

TimeSpeakerTopic
9:00-9:30Ontvangst/koffie
9:30 – 9:45Jan Vandael (Flanders Make)Welkom + MES4SME intro

Inleidende sessie workshop

9:45 – 10:15Valentijn De Leeuw (Flanders Make)Algemeen overzicht IIOT data captatie en verwerking
10:15 – 11:15Steven Moens (Waylay/Yokogawa)Snel en eenvoudig de voordelen van het gebruik van IIoT-sensors in uw productie faciliteit ontdekken d.m.v. plug & play IIoT sensor kits

Door gebruik te maken van deze plug & play IIoT sensor kits kan de meerwaarde van IIoT snel en zorgeloos aangetoond worden m.b.t. bijvoorbeeld preventief onderhoud, visualisatie van tot nu toe ongekende metingen, besparen op rondgangen van operatoren etc. De plug & play IIoT sensor kits laten een eenvoudige initiële installatie toe en zijn, door het gebruik van een cloud platform en maximale standaardisatie in de kits, zeer makkelijk op te schalen en uit te rollen op grote schaal over bijvoorbeeld een volledige productie faciliteit. Daarenboven zijn de sensors met hun bijhorend cloud platform zeer makkelijk in onderhoud en kan dit onafhankelijk werken van reeds aanwezige automatiserings -en visualisatiesystemen. Indien echter gewenst, is een integratie met deze systemen en/of MES,ERP en andere systemen perfect mogelijk dankzij de uitgebreide connectiviteit mogelijkheden.

11:15 – 12:15Tom Serru (Ikologik)Industrie 4.0 voor uw bestaand en nieuw machinepark

Het implementeren van zowel sensor- als moderne PLC-data op een Industrie 4.0 datalogging platform, moeilijk en duur? Tijdens deze hands-on toelichting brengt Ikologik u een aantal voorbeelden over hoe u dit stapsgewijs kan aanpakken en uw machinepark klaar kan stomen voor de toekomst.

12:15 – 13:00Broodjeslunch
13:00 – 14:00Kristof Wittouck (One Two)Ssshhht… de machine spreekt! Capteer de data die mens en machine in uw bedrijf al jaren in zich dragen. Simpel en slim, snel en soepel. Zonder grote investeringen toch mee met Industrie 4.0.

Als er een systeem zou bestaan om snel, goedkoop en toch ‘smart’ data te capteren op de werkvloer, dan zou u het toch zeker willen gebruiken? In deze keynote presentatie legt OneTwo uit hoe u met laagdrempelige tools informatie haalt uit uw machinepark en uw medewerkers. Start- en stoptijden, productietijd, materiaalverbruik… zonder grote investeringen of omscholing stapt u mee in de smart-toepassingen van de toekomst. De data zijn er, u hoeft ze alleen nog uit te lezen.

14:00 – 15:00Dries Boone (IBA)Schaalbare en eenvoudige oplossing voor IIoT en Industry 4.0

Het opvolgen van steeds complexere machines en processen vereist veelzijdige en snelle oplossingen voor het verzamelen en verwerken van machinedata. Diverse sensoren, PLC’s, aandrijvingen, communicatie-interfaces, camera’s en HMI’s kunnen synchroon gemonitord worden. Dit maakt efficiënte probleemoplossing en onderhoudsstrategieën mogelijk. De software en hardware van IBA is ongeëvenaard in zijn vermogen om bijna alles te verbinden en te analyseren. Een beproefd systeem om op te vertrouwen in het Industrie 4.0 tijdperk.

15:00 – 16:00Jan VandaelWrap-up & Netwerkreceptie

Inschrijven

  • Om het event voldoende toe te spitsen op uw noden is het voor ons interessant om te weten waar u naar op zoek bent. Beschrijf hier kort jullie case(s).