Smart Industry Control Concept
Smart Industry Control Concept

Evenement Gegevens van machine en werkplek eenvoudig en efficiënt capteren en koppelen aan een MES systeem

Kunnen we een (verouderd) machinepark naar Industrie 4.0 brengen?
Ontbreekt de kennis rond het connecteren van machines?
Bestaan er eenvoudige en financieel haalbare oplossingen?
Kan ik mijn machine connecteren zonder in te grijpen in de sturing?

Op 23 november organiseren wij een workshop samen enkele partners rond het connecteren van productiemachines.
Doel is om aan de hand van live demo’s u te laten kennis maken met mogelijke oplossingen.
Technische kennis is niet vereist, alleen maar gezonde interesse.
Ook voor uw use case is er tijd voorzien.

Interesse?

vlaio ugent fm bphot voka agoria
wo. 23 nov. 9u30 16u30
7 uren
50,00 €
25 plaatsen
Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven 3001 Leuven

SSSHHHT… MACHINES SPREKEN, JE HOEFT ALLEEN MAAR TE LUISTEREN!

Een Manufacturing Execution System (MES) is productie ondersteunende software om de efficiëntie en transparantie van een productieproces te optimaliseren. Typische functionaliteiten die hiertoe behoren zijn: scheduling, tracking & tracing, productie rapportering, digitale werkinstructies, knowledge management, materiaal- en taakregistraties, automatische datacollectie, enz.

We organiseren dan ook een event waar we je tonen hoe je kan luisteren naar je machines. Of je machine nu verouderd of hightech is, er zijn sowieso nuttige gegevens te verzamelen. Stuktallen, takt tijden, stilstand tijden en nog veel meer gegevens kunnen op een eenvoudige manier automatisch en correct uit je machine gehaald worden. Zelfs het monitoren van een handarbeidsplaats of manuele handeling is mogelijk.

Velen van onze industriële partners botsen tegen dezelfde uitdagingen. De status van de meeste sensoren of opnemers (bijv. niveaumeeting) van hun machines zijn niet beschikbaar om op een eenvoudige manier te connecteren met een overkoepelend systeem. Machines met drukmeters of mechanische stuktellers worden vaak manueel afgelezen en genoteerd door een medewerker. Het resultaat is daarom vaak geen, weinig of inaccurate data.

De bedoeling van deze workshop is om aan de hand van een aantal technische oplossingen en use cases aan te tonen dat het mogelijk is om data te capteren bij bestaande machines en ze te laten communiceren met een gestandaardiseerd en gestructureerd opslagsysteem. En dit zowel bij verouderde als moderne machines, alsook voor werkcellen met operatoren. Voor de opslagsystemen zijn er ook eenvoudige en kostenefficiënte oplossingen mogelijk, zodat ieder bedrijf hiermee aan de slag kan.

We hopen hiermee bedrijven te inspireren om ook in hun werkplaats stappen te zetten voor hun Industrie 4.0 verhaal. Aan de hand van een aantal live demo’s tonen we hoe we kostenefficiënt en schaalbaar oplossingen kunnen integreren in allerlei machines of arbeidsplaatsen. Dit kan stap voor stap, machine per machine, zodat ieder bedrijf ook gradueel kan investeren in nieuwe technologieën.

We brengen het verhaal high-level, technische voorkennis is dus zeker niet nodig. We voorzien ook tijd om jullie specifieke cases met onze mensen te bespreken, zowel high-level als erg technisch. Mocht je dus met vragen zitten die al lang rijpen of je ziet demo’s die aanspreken en inspireren, gaan we er samen met alle plezier dieper op in. Zo keer je nadien ook terug naar je bedrijf met een reeks frisse ideeën om ook daar naar je machines te kunnen luisteren.

Voor details van de presentatie verwijzen we je graag door naar het programma hieronder.

Doelgroep

We richten ons tot alle (kmo-)productiebedrijven uit allerhande sectoren die de aankoop van productie ondersteunende software overwegen en inzicht willen verwerven in de mogelijkheden ervan en aan de hand van de juiste criteria een passende oplossing willen kiezen.

Functieprofielen: C-levels, bestuurders, productiemanagers, operations managers en IT managers.

Praktische informatie

datum Woensdag 23 November 2022
duur 9h30-16h30
locatie Flanders Make Leuven
Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven
kostprijs €50 (excl. BTW)
taal Nederlands
info mes4sme@ugent.be

Programma

Time Speaker Topic
9:00-9:30 Ontvangst/koffie
9:30 – 9:45 Jan Vandael (Flanders Make) Welkom + MES4SME intro

Inleidende sessie workshop

9:45 – 10:15 Valentijn De Leeuw (Flanders Make) Algemeen overzicht IIOT data captatie en verwerking
10:15 – 11:15 Steven Moens (Waylay/Yokogawa) Snel en eenvoudig de voordelen van het gebruik van IIoT-sensors in uw productie faciliteit ontdekken d.m.v. plug & play IIoT sensor kits

Door gebruik te maken van deze plug & play IIoT sensor kits kan de meerwaarde van IIoT snel en zorgeloos aangetoond worden m.b.t. bijvoorbeeld preventief onderhoud, visualisatie van tot nu toe ongekende metingen, besparen op rondgangen van operatoren etc. De plug & play IIoT sensor kits laten een eenvoudige initiële installatie toe en zijn, door het gebruik van een cloud platform en maximale standaardisatie in de kits, zeer makkelijk op te schalen en uit te rollen op grote schaal over bijvoorbeeld een volledige productie faciliteit. Daarenboven zijn de sensors met hun bijhorend cloud platform zeer makkelijk in onderhoud en kan dit onafhankelijk werken van reeds aanwezige automatiserings -en visualisatiesystemen. Indien echter gewenst, is een integratie met deze systemen en/of MES,ERP en andere systemen perfect mogelijk dankzij de uitgebreide connectiviteit mogelijkheden.

11:15 – 12:15 Tom Serru (Ikologik) Industrie 4.0 voor uw bestaand en nieuw machinepark

Het implementeren van zowel sensor- als moderne PLC-data op een Industrie 4.0 datalogging platform, moeilijk en duur? Tijdens deze hands-on toelichting brengt Ikologik u een aantal voorbeelden over hoe u dit stapsgewijs kan aanpakken en uw machinepark klaar kan stomen voor de toekomst.

12:15 – 13:00 Broodjeslunch
13:00 – 14:00 Kristof Wittouck (One Two) Ssshhht… de machine spreekt! Capteer de data die mens en machine in uw bedrijf al jaren in zich dragen. Simpel en slim, snel en soepel. Zonder grote investeringen toch mee met Industrie 4.0.

Als er een systeem zou bestaan om snel, goedkoop en toch ‘smart’ data te capteren op de werkvloer, dan zou u het toch zeker willen gebruiken? In deze keynote presentatie legt OneTwo uit hoe u met laagdrempelige tools informatie haalt uit uw machinepark en uw medewerkers. Start- en stoptijden, productietijd, materiaalverbruik… zonder grote investeringen of omscholing stapt u mee in de smart-toepassingen van de toekomst. De data zijn er, u hoeft ze alleen nog uit te lezen.

14:00 – 15:00 Dries Boone (IBA) Schaalbare en eenvoudige oplossing voor IIoT en Industry 4.0

Het opvolgen van steeds complexere machines en processen vereist veelzijdige en snelle oplossingen voor het verzamelen en verwerken van machinedata. Diverse sensoren, PLC’s, aandrijvingen, communicatie-interfaces, camera’s en HMI’s kunnen synchroon gemonitord worden. Dit maakt efficiënte probleemoplossing en onderhoudsstrategieën mogelijk. De software en hardware van IBA is ongeëvenaard in zijn vermogen om bijna alles te verbinden en te analyseren. Een beproefd systeem om op te vertrouwen in het Industrie 4.0 tijdperk.

15:00 – 16:00 Jan Vandael Wrap-up & Netwerkreceptie