Shutterstock 1388903645
shutterstock_1388903645

Evenement MES4SME Discussieforum "Uw digitale productievloer"

Een discussieforum voor productiebedrijven om, naast een aantal algemene inzichten en een technologie overzicht, heel wat industriële succesverhalen te illustreren. Een ideaal moment dus als je met vragen of uitdagingen zit rond uw digitale productievloer. Er is ook een mogelijkheid voorzien om als productiebedrijf een korte pitch te geven van jullie huidige uitdagingen in de zoektocht naar digitalisatie ondersteuning. Wie een pitch geeft, kan bovendien gratis registreren!

vlaio ugent fm bphot voka agoria
do. 23 mrt. 13u30 21u
7 uren 30 mins.
150,00 €
150 plaatsen
Sint-Martens-Latemlaan 1B 8500 Kortrijk

Doelstelling

Samen met de technologiepartners van de MES4SME proeftuin organiseren we op 23/02/23 een slotsymposium voor de doelgroep bedrijven om een overzicht te geven van verschillende MES succesverhalen bij KMO’s. Naast een aantal algemene inzichten en een technologie overzicht, zullen hierop heel wat industriële cases besproken en gedemonstreerd worden, een ideaal moment dus voor wie met vragen of uitdagingen zit. In enkele parallelle sessies zullen daarbij zowel succesverhalen van gerealiseerde cases als vragen tot ondersteuning vanuit concrete bedrijfsnoden aan bod komen. Allemaal zoveel mogelijk gebracht vanuit de toepassing bij de eindklant.

De meerwaarde van de proeftuinresultaten voor de doelgroep bedrijven kan als volgt samengevat worden:

 • MES 4.0 technologie overzicht toegepast in een realistische demonstratie omgeving en een configureerbare experimenteer omgeving
 • Betere inschatting van de kosten-baten voor een eigen business case
 • Sneller en kosten-efficiënter afleggen van een MES traject via een objectieve functionele-vereistenstudie en kosten-baten analyse

Een Manufacturing Execution System (MES) is productiesoftware om de efficiëntie en transparantie van een productieproces te optimaliseren. Typische functionaliteiten die hiertoe behoren zijn: scheduling, tracking & tracing, productie rapportering, digitale werkinstructies, knowledge management, materiaal- en taakregistraties, automatische datacollectie, enz.

Doelpubliek

Deze proeftuin richt zich tot alle KMO productiebedrijven uit allerhande sectoren (metaal, voeding, meubel/keukenbouw, machinebouw, kunststof, medisch, brood/banket, houtbewerking, enz.) die de stap willen zetten naar het invoeren van een MES en die, mede door enkele specifieke eisen (grote productvariatie, kleine aantallen, grote flexibiliteit), onvoldoende zicht hebben op de mogelijkheden ervan en/of er niet in slagen om dit kostenefficiënt en laagdrempelig op te zetten. Functieprofielen zoals C-levels, bestuurders, productiemanagers, operations managers en IT managers kunnen hier terecht met hun vragen en uitdagingen.

Er is ook een mogelijkheid voorzien om als productiebedrijf een korte pitch te geven van jullie huidige uitdagingen in de zoektocht naar digitalisatie ondersteuning. Trigger de vele aanwezige technologiepartners om mee na te denken richting een gepaste oplossing!

Praktische info

datum Donderdag 23 maart 2023
duur 13h30-21h00
locatie The Penta
Sint-Martens-Latemlaan 1B, 8500 Kortrijk
kostprijs €150 / €120 (korting leden Agoria-Voka-Flanders Make) (excl. BTW)
taal Nederlands
info mes4sme@ugent.be

Programma

13h30 Ontvangst met koffie (incl. mini-beurs)
14h00 De impact van de Industrie 4.0 proeftuinen (Tom Mondelaers – Project Advisor Industry 4.0 @VLAIO)
14h15 Terugblik op het MES4SME project (Prof. Johannes Cottyn – FlandersMake@UGent ISyE)
14h50 Getuigenis B-PHOT demonstratieomgeving (Prof. Jurgen Van Erps – FlandersMake@VUB B-PHOT)
15h10 Ondersteun uw MES selectieproces via de MES4SME webtool (Axl Van Alboom – FlandersMake@UGent ISyE)
15h30 Pauze (incl. mini-beurs)
Digital workflows Digital Instructions
16h00
MES, maar dan omgekeerd.
Arne Defraye – Project Engineer – Vanheede nv
Thomas Vanslembrouck – Project Manager – DD Engineering
Op de site bij Vanheede worden inkomende afvalstromen vanuit diverse bronnen ontmanteld, gesorteerd en gegroepeerd. De verkregen afvalstromen worden vervolgens verder verwerkt bij de afvalverwerkers. Ontdek hoe een omgekeerde Bill Of Materials (BOM) en productieplanning vanuit de inkomende materiaalstromen tot stand komen.
Operator 4.0
Nico Noppe – Quality Control Lead – Recticel
Jorim Rademaker – CEO – Manual.to
Medewerkers werkten vroeger volgens hun eigen methode, die ze peer-to-peer doorgaven. Wanneer ervaren medewerkers vertrokken namen ze deze kennis mee. Standaardisatie was moeilijk omdat instructies niet gevonden, gebruikt en verstaan werden door de operatoren.
Ontdek hoe operatoren bij Recticel met, behulp van Manual.to, zelf hun know-how gedigitaliseerd hebben in instructies waarmee nieuwe medewerkers direct zelfstandig aan de slag gaan.
16h30
Shhhht… onze werkvloer spreekt
Kathleen Demoen – zaakvoerder – Hilma nv
Kristof Wittouck – zaakvoerder – OneTwo
Op de volgende vragen krijgt onze klant Hilma een antwoord met een minimum aan kost, opleiding en moeite:
 • Wat is de productietijd per opdracht?
 • Wat is de productietijd per stoel?
 • Wat is de bezetting van ons machinepark?
 • Wat zijn de problemen met ons machinepark en hoe vaak komen deze voor?
 • Wie heeft de meeste ervaring met een bepaalde handeling?
 • Wie heeft de opdracht uitgevoerd en heeft zo ook de nodige kennis?
 • Waar is iedereen nu mee bezig?
 • Zit de productie van een bepaalde opdracht op schema?
 • Wat zijn de werkuren van mijn medewerkers?

Op 10min. tonen wij hoe ook jij naar jouw werkvloer kan luisteren mbv de Action Tracker.

Kwaliteit garantie door digitale werkinstructies en inline controles
Blitz Power – Operations – Andres Van Osselaer
Batist Leman – CEO – Azumuta
Tijdens deze sessie zal een innovatieve case gepresenteerd worden omtrent hoe digitale werkinstructies kunnen leiden tot het elimineren van menselijke fouten door middel van in-line kwaliteitscontroles. Ervaar hoe deze technologieën de kwaliteit van je producten kan garanderen en consistentie van het productieproces in de hand werken.
17h00
GoRound als de ideale buddy op de werkvloer.
Luc Peeters – Kwaliteitsmanager – The Belgian
Stefan Ruyters – Co-founder – Gemsotec
The Belgian is een chocoladefabrikant waar kwaliteit en efficiëntie voorop staan. Gesleur met A3 invulbladen stonden dit echter in de weg. Met GoRound reduceren ze de administratieve rompslomp aan de productielijnen en in de kwaliteitsafdeling. Meer concreet digitaliseerden ze CCP controles, reinigingen en lijnvrijgaves aan 2 lijnen. Op die manier houden ze een beter overzicht op de productie en eventuele kwaliteitsproblemen. De volgende stap is de digitalisering aan de andere lijnen en de lijnen van hun tweede vestiging en de inroductie in de weekendploeg.
Geen papier meer op de werkvloer
Marcel Laes – CEO en Co-founder – CimProRoltex, een Vlaams KMO-bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van dienbladen, heeft met de hulp van CimPro een digitaal transformatieplan uitgevoerd om hun processen flexibeler te maken. Dit omvatte het digitaliseren van de fabrieksvloer en het implementeren van een digitale feedbackloop waardoor het bedrijf papierwerk en administratie kon verminderen en belangrijke data in realtime kon volgen.
17h30 Pauze (incl. mini-beurs)
Digital workflows Analysis & Reporting
18h00
Het einde van het (gewillige) papieren tijdperk …
Joeri Donck – Logistiek Manager – Donck nv
Arne Bracke – Consultant – Logflow nv
Donck levert al meer dan 50 jaar tuin –en kamerplanten van bij de kweker tot bij de professionele klant, zoals tuincentra en gespecialiseerde groothandels. Vandaag is het Warehouse Management System (WMS) het kloppend hart van de operatie: order pickers, zonder plantenkennis, worden taakgestuurd in het werk gezet. De implementatie ging echter niet zonder slag of stoot, maar het resultaat heeft wel een enorme impact. We brengen je graag een eerlijke getuigenis over de uitdagende weg richting go live en lichten toe, waarom de implementatie meer is dan het digitaliseren van het “werkvloer-papier”!
Optimale energieproductie door intelligente monitoring & rapportering
Niels Hubert – Business Development Manager Green Energy – Terranova/Aertssen
Niels Tanghe – Software Engineer – Catael bv
Merkonafhankelijk monitoring platform voor zonneparken: van realtime stringstromen tot reactief compensatie en batterijsturing op site-niveau.
Dagelijkse rapporten vergelijken onderlinge opbrengsten en zorgen dat productieverlies snel aan het licht komt.
18h30
Checklists & Kwaliteitscontrole op de werkvloer
Kenny Van De Populiere – Production Engineer – Deknudt Mirrors
Wouter Fonteyn – Head of Sales – ProfitPlus
Johan Declercq – Business Consultant – ProfitPlus
Deknudt Mirrors maakt al sinds 1946 spiegels. Spiegels met functionele perfectie en ongeziene ontwerpen die zorgen voor geweldige interieurs. Het bedrijf produceert en ontwikkelt premium, met precisie vervaardigde designspiegels.
Geen vooruitgang zonder verandering. Zo wilde Deknudt Mirrors hun productie verder digitaliseren en automatiseren. ProfitPlus zorgde voor een controle configurator waarbij de de gebruiker in de productie via een geautomatiseerde en logische manier geen stappen over het hoofd kan zien. Sneller en preciezer zonder de controle te verliezen.
Slimme rendementsbepaling in de textielsector
Yves Bourgeois – Technical Director – Factry
Andy Vanderpoorten – Supply Chain Manager – Copaco
Met machinedata uit verschillende generaties weefgetouwen en context uit het FactryOS MES systeem, heeft Copaco een continu zicht op kwaliteit, rendement en de exacte status van productie door real-time analyse en reporting.
19h00 Pitch (schrijf u in om een pitch te geven) Pitch (schrijf u in om een pitch te geven)
19h10 Wrap-up (Prof. Johannes Cottyn – FlandersMake@UGent ISyE)
19h15 Netwerkreceptie met walking dinner (incl. mini-beurs)
21h30 Einde